10 αλήθειες για τον πρώτο μήνα της ζωής των μωρών

Οι περισσότερες μαμάδες πιστεύουν ότι ο πρώτος μήνας της ζωής του μωρού τους έχει να κάνει με τον ύπνο και το φαγητό, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνουν πολλά! Εδώ είναι δέκα διασκεδαστικές αλήθειες για τον πρώτο μήνα του μωρού σας. Η ικανότητα αυτού του μικρού σώματος να μεγαλώνει και να αλλάζει με τόσο γρήγορο ρυθμό είναι αξιοσημείωτη. Γι’αυτό και προσπαθήστε να μη χάσετε μερικά από αυτά τα εκπληκτικά γεγονότα, όσο βλέπετε το μωρό σας να μεγαλώνει. 

  1. Το μωρό σας κλαίει διαφορετικά για διαφορετικές ανάγκες. Όλο αυτό το κλάμα μπορεί να σας προκαλεί σύγχυση, αλλά κάθε κλάμα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Το μωρό σας μπορεί να κλαίει όταν πεινάει, όταν είναι βρεγμένο, κουρασμένο ή απλά θέλει να το πάρετε αγκαλιά. Το να μάθετε να καταλαβαίνετε τα κλάματα του μωρού, μπορεί να κάνει τις δύσκολες μέρες πιο εύκολες και πιο ευτυχισμένες και για τους δυο σας.
  2. Το μωρό σας προτιμά τις ψηλές φωνές. Αυτός είναι ο λόγος που αλλάζουμε τη φωνή μας για να μιλάμε στα μωρά. Είναι μια επίκτητη συμπεριφορά γιατί έτσι παίρνουμε μια αντίδραση από τα μωρά.
  3. Το μωρό σας κυριολεκτικά αλλάζει την καρδιά σας. Όταν ακούτε τον χτύπο της καρδιάς του μωρού σας για πρώτη φορά, είναι δύσκολο να πιστέψετε ότι ένα τόσο μικροσκοπικό πλάσμα μπορεί να έχει τέτοιο αντίκτυπο πάνω σας. Αλλά είναι αλήθεια! Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι μητέρες άκουγαν τους χτύπους της καρδιάς των μωρών τους, οι δικοί τους καρδιακοί παλμοί άλλαζαν για να ταιριάζουν με τους ρυθμούς των μωρών τους.
  4. Το μωρό σας δεν κλαίει με δάκρυα. Σωστά. Οι φωνητικές χορδές του μωρού σας μπορεί να λειτουργούν μια χαρά όταν πρόκειται για οποιαδήποτε μορφή πόνου, αλλά τα μάτια του θα χρειαστούν ακόμα μερικούς μήνες για να μπουν και αυτά στο παιχνίδι.
  5. Το μωρό σας έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι το δέρμα του μωρού σας είναι πολύ απαλό και λεπτό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μωρά γεννιούνται με ένα προστατευτικό στρώμα ονόματι vernix caseosa, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματός τους. Αυτό το στρώμα αρχίζει να εξαφανίζεται μετά από λίγες μέρες, γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζετε ιδιαίτερα το δέρμα του μικρού σας!
  6. Το μωρό σας έχει περισσότερους γευστικούς κάλυκες από τους ενήλικες. Τα μωρά γεννιούνται με περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες, που είναι περισσότεροι από αυτούς των ενηλίκων! Αυτό τα βοηθά να διακρίνουν τις διαφορετικές γεύσεις και να εμπιστεύονται τη γεύση τους καθώς μεγαλώνουν.
  7. Το κεφάλι του μωρού σας αποτελεί το ένα τέταρτο του βάρους του. Τα μωρά είναι λίγο πιο βαριά στο πάνω μέρος τους στην αρχή, αλλά αυτό θα εξισορροπηθεί καθώς μεγαλώνουν. Ευτυχώς, το κεφαλάκι του έχει κάποια μαλακά σημεία και έτσι μπορεί να διαχειριστεί τα χτυπήματα και τους μώλωπες, καθώς μαθαίνουν να περπατούν και να κυκλοφορούν μέσα στο σπίτι. 
  8. Τα κακάκια του μωρού σας αλλάζουν χρώμα. Τα πρώτα κόπρανα ενός νεογέννητου ονομάζονται μηκώνιο και είναι συνήθως μαύρα ή πράσινα. Μετά από λίγες μέρες, τα κόπρανα του μωρού σας θα αλλάξουν σε κιτρινωπό χρώμα. Εάν δείτε αίμα στα κόπρανα του μωρού σας, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.
  9. Το μωρό σας μπορεί να δει μόνο ασπρόμαυρα. Κατά τη γέννηση, η όραση του μωρού σας δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Μπορεί να δει μόνο πράγματα που είναι από κοντά και όλα ασπρόμαυρα. Αλλά μην ανησυχείτε, τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται γρήγορα! Μέχρι το τέλος του μήνα, το μωρό σας θα μπορείτε να διακρίνει χρώματα και αντικείμενα που βρίσκονται πιο μακριά.
  10. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Τα μωρά γεννιούνται με πολύ “ανώριμο” ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό και είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Αλλά μην ανησυχείτε – θα αναπτυχθεί γρήγορα και το μωρό σας θα είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις σε χρόνο μηδέν.

Σε μόλις ένα μήνα, το μωρό σας θα έχει μεγαλώσει και αναπτυχθεί τόσο πολύ! Είναι εκπληκτικό να σκέφτεσαι όλες τις αλλαγές που γίνονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Φροντίστε να απολαύσετε αυτή την ξεχωριστή στιγμή – περνάει γρήγορα!

Άντζελα Σίλβα

Η Angela αποφοίτησε με πτυχίο στην Άσκηση και την Ευεξία και είναι πιστοποιημένη από τη NASM (Αμερικάνικη Εθνική Ακαδημία Αθλητιατρικής) ως personal trainer που ειδικεύεται στη φυσική κατάσταση και την αποκατάσταση μετά τον τοκετό. Της αρέσει να γράφει, να κάνει αστεία και να περνάει χρόνο με την οικογένειά της, κατά προτίμηση ενώ ψαρεύει. Μοιράζεται πολλές από τις περιπέτειες της ζωής της στο Instagram ως @angelagrams

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Καλάθι αγορών
Scroll to Top